3e Cru Margaux 1997 Château Cantenac-Brown - Bordeaux, Frankrijk

Een zéér bijzonder jaar dat verrassend mooie kwaliteitswijnen heeft opgeleverd en dat uit zich perfect in deze 3e (troisième) Cru uit Margaux in Bordeaux, Frankrijk. De wijn heeft een zeer donkere kleur met rijpe aroma's van kersen, cederhout en vegetale ...Meer informatie

    Dit artikel is direct uit voorraad leverbaar!Deze Troisième Cru (3e Cru) heeft zijn appellation in 1855 ontvangen toen de beste Bordeaux-wijnen werden geclassificeerd. In 1997 werd deze wijn geassembleerd met 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot en 10% Cabernet Franc druiven. Alhoewel 1997 geen specifiek topjaar was voor de Bordeaux, heeft de Margaux in dit jaar zeer mooie wijnen opgeleverd. Deze voor zijn leeftijd zeer donker gekleurde wijn geeft laat in de neus niet alleen duidelijke tonen van kersen en cederhout zien, maar ook zeer vegetale, groene tonen. De Château Cantenac-Brown 3e Cru heeft moet even ademen in het glas maar is daarna -zeker voor zijn leeftijd!- erg rijp en krachtig met een volle, rijke smaakbeleving. De eerder waargenomen aroma's (kersen, cederhout, vegetale tonen) worden niet alleen duidelijk bevestigd, maar ook verrijkt door de kracht van de Cabernet Sauvignon druif en afgerond door de rijpe, zachte, aangename tonen van de Merlot druif. In de achtergrond biedt deze wijn een vleugje kruidigheid, waarna de volle smaakbeleving overgaat in een zachte, lang aanhoudende afdronk die wederom een samenspel vormt tussen een diversiteit aan smaken. Alhoewel de wijn wat zuurstof en daarmee tijd nodig heeft om zich te openen, is hij het wachten dubbel en dwars waard en biedt hij een bijzonder volle, rijke smaakbeleving. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.

Château Cantenac-Brown is gelegen in de gemeente Cantenac in Margaux en beslaat een kleine 44 hectare die voornamelijk bestaat uit gravel, dat een perfecte, natuurlijke afvoer van regenwater vormt en tevens zijn stempel drukt op de wijnen in dit gebied. Daarnaast dient het gravel, ook wel bekend als 'het diamant van Médoc' als reflector voor de zonnestralen waardoor de druiven overdag optimaal van de zon genieten en zo 's nachts kunnen teren op de warmte waaraan zij overdag zijn blootgesteld. Deze weersomstandigheden vormen het perfecte klimaat voor de Cabernet Sauvignon druif en geeft de wijnen een intens boeket met veel rijpingspotentieel. Château Cantenac-Brown heeft in 1855 haar Troisième Cru (3e Cru) appellation ontvangen en heeft haar naam de danken aan John Lewis Brown, een beroemd schilder en liefhebber van kwaliteitswijnen. Als eerbetoon aan zijn Schotse herkomst, besloot hij het Château in Tudorstijl, een oud-Engelse architectuurstijl, te laten bouwen. Château Cantenac-Brown is daardoor zeer ongebruikelijk vormgegeven ten opzichte van overige châteaux in Margaux. In 1843 werd het huis overgenomen door een bankier en in 1855 ontving het haar erkenning voor de kwaliteitswijn die zij al die tijd al produceerde: de Troisième Cru (3e Cru) appellation.

  • Kleur: Rood
  • Wijnstreek: Margaux
  • Land: Frankrijk
  • Druivenras: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc
  • Smaak: Volle, bijzonder elegante rode wijn
  • Wijnhuis: Château Cantenac-Brown
  • Houdbaarheid: Enkele jaren
  • Serveertemperatuur: 18 - 20°C
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


TOP Geplaatst op 14 Januari 2020 at 12:39

Gedronken op jullie Bordeaux-proeverij en dit was écht, BY FAR, de topwijn van de avond! Wát een pracht een elegantie!


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen