Domaine de Larrivet Haut-Brion 2015 - Pessac-Léognan, Frankrijk

Uitzonderlijk zachte, rijpe wijn met aardse tonen, rijp donker fruit en lichte ondertonen van leer en zoethout. Fluweelzacht, zéér evenwichtig en erg bijzonder! ...Meer informatie

    Dit artikel is direct uit voorraad leverbaar!Het voorjaar van 2015 gaf een goed vooruitzicht voor de oogst en de kwaliteit van de wijnen. De temperaturen in April waren relatief hoog en de nachtvorst bleef uit waardoor de druivenranken uitstekend gedijden. De maanden hierna waren al even gunstig met veel zon, hoge temperaturen en midden in de zomer (eind Juli en begin Augustus) enkele regenbuien die voor afkoeling en bevochtiging hebben gezorgd. De druiven kregen zo de uitstekende gelegenheid om hun potentieel volledig te ontwikkelen en te tonen, waardoor 2015 zonder meer tot één van de betere jaren behoort. De oogst bij Château de Larrivet Haut-Brion geschiedde dit jaar tussen 18 September en 7 Oktober.

Deze krachtige, zachte, rijpe rode wijn is de derde wijn van Château Larrivet Haut-Brion, een bijzonder mooi wijnhuis in Pessac-Léognan. Deze wijn wordt gemaakt van een combinatie van overwegend Cabernet Sauvignon druiven, aangevuld met Merlot druiven. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van circa 30 jaar oud en geven de wijn hierdoor een aangename hoeveelheid concentraat en kracht mee. De oogst geschiedt handmatig wanneer de druiven hun perfecte rijpheid hebben bereikt. De wijn rijpt vervolgens nog gedeeltelijk (circa één derde) in nieuwe Franse eikenhouten barriques, gedeeltelijk (tevens één derde) in barriques die éénmaal eerder zijn gebruikt en gedeeltelijk (ook één derde) in barriques die twee maal eerder zijn gebruikt. In de neus biedt deze wijn uitgesproken, zachte tonen van (over)rijp zwart fruit, een vleugje leer en een rokerige ondertoon met enkele lichte tonen van zoethout. De bijzonder evenwichtige smaakbeleving biedt wederom veel rijp donker fruit en terugkerende tonen van leer, aardse tonen en een algeheel zachte, ronde en toch stevige, krachtige indruk. Onderliggend komen vegetale tonen naar voren, afkomstig van de Cabernet Sauvignon druif. De fluweelzachte afdronk is een verlengde van alle eerder waargenomen tonen en een prachtig samenspel dat de smaakpapillen doet verlangen naar meer. Deze wijn laat zich uitstekend combineren met stevige (wild)vleesgerechten, rode schimmelkazen en kalfsvlees. Domaine de Larrivet Haut-Brion is reeds op dronk, maar heeft een bewaarpotentieel van circa 10-13 jaar na de oogst. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.

De geschiedenis van Château Larrivet Haut-Brion gaat terug toch 1840, het jaar waarin het château voor het eerst vermeld werd onder de eerste aanplant van Pessac-Léognan. Tot op de dag van vandaag is het château alsmaar bekender geworden. Na meerdere naamswisselingen van Château de Canolle, naar La Rivette en Château Brion-Larrivet, werd het wijnhuis in 1874 omgedoopt tot Château Haut-Brion Larrivet door de toenmalige eigenaar Ernest Laurent, een Bordeaux négotiant (officieel erkend en bevoegd handelaar in Bordeaux-wijnen). In 1893 werd het wijnhuis nogmaals verkocht en vervolgens kwam het in bezit van Jacques Guillemaud in 1941 en verkreeg het haar tegenwoordige naam: Château Larrivet Haut-Brion. Zij bezit tegenwoordig circa 75 hectare wijngaarden op voornamelijk gravel ondergrond met zand en klei. Château Larrivet Haut-Brion produceert zo'n 4500 liter rode wijn per hectare en 4000 liter witte wijn per hectare en plant 7700 wijnranken per hectare aan. Dit is 2300 wijnranken onder het gemiddelde en dit komt zowel de intensiteit als kwaliteit van de wijn zeer ten goede. Haar rode wijnen rijpen gemiddeld 14 tot 18 maanden op verschillende eikenhouten vaten en vervolgens nog 10 tot 11 maanden -afhankelijk van het oogstjaar- in de kelders van het wijnhuis.

  • Kleur: Rood
  • Wijnstreek: Pessac-Léognan
  • Land: Frankrijk
  • Druivenras: Cabernet Sauvignon en Merlot
  • Smaak: Volle, stevige, zachte rode wijn
  • Wijnhuis: Château Larrivet Haut-Brion
  • Houdbaarheid: Vele jaren
  • Serveertemperatuur: 18 - 20°C
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Ana Geplaatst op 1 Juli 2020 at 11:08

TOP WIJN!


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen