Insolia Tria Cantine Birgi - Sicilië, Italië

Zuivere, frisse witte wijn afkomstig uit Sicilië met eigenschappen van tropisch fruit zoals mango, lychee en abrikoos. Zachte, rijpe afdronk met verfrissend klein zuurtje. ...Meer informatie


Deze heerlijke Insolia van Cantine Birgi uit Sicilië is het voorbeeld dat men hier ook frisse wijnen kan maken met een rijp, tropisch karakter. In de geur doet de Insolia denken aan rijp, wit fruit zoals mango, lychee en abrikoos. De smaak is weelderig zacht en elegant met enkele frisse zuurtjes in de afdronk. Deze Insolia druiven worden aangeplant in het westen van Sicilië in de provincie Trapani. Perfect te combineren met zomerse salades en gerookte witvis. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 10 graden Celsius.

Sicilië is één van de grootste wijngebieden van Italië en ligt aan de voet van de laars. Dit prachtige eiland heeft maar liefst 200.000 hectare aan wijngaarden, ondanks dit wordt de meeste opbrengst niet gebotteld voor wijn, maar verstookt tot industriële alcohol of ingedampt tot concentraat. Siciliaanse wijnen zijn tegenwoordig beschermd en moeten aan strenge eisen voldoen, dit betekent dat de wijn alleen nog maar mag worden gemaakt op de traditionele manier. De bodem is rond de vulkaan Etna, vulkanisch en erg vruchtbaar. Op de rest van het eiland bestaat de bodem uit klei gemengd met kalk en kalksteen waar de druiven zeer goed gedijen onder een heerlijk mediterraans klimaat.

Sicilië wordt ook wel het museum van smeltculturen genoemd en kent een roemrijke geschiedenis. Het zonovergoten eiland gaat ver terug in de oudheid. De Griekse beschaving bracht de wijnbouw naar het eiland, waarna de Romeinen het gebied verder ontwikkelden. Het klimaat op Sicilië is warm waardoor het nodig is de druivenstokken te irrigeren. De grondstructuur bestaat uit klei, kalk gemengd met vruchtbare lava grond door de vulkaan de Etna. Niet voor niets kennen de druivenstokken vrijwel ieder jaar een uitstekende opbrengst.

  • Kleur: Wit
  • Wijnstreek: Sicilië
  • Land: Italië
  • Druivenras: Insolia
  • Smaak: frisse, tropisch, drooge witte wijn
  • Wijnhuis: Cantina Birgi
  • Houdbaarheid: enkele jaren
  • Serveertemperatuur: 8 - 10°C
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Houtduifje Geplaatst op 6 December 2017 at 20:46

Peer en lychee overheersen in de geur, lekker frisse afdronk.


vodaam Geplaatst op 9 November 2016 at 12:39

mooie, frisse, aperitief wijn met aangenaam wit fruit, heerlijke droge afdronk die smaakopwekkend werkt!


Gockeltje Geplaatst op 20 September 2016 at 13:23

Net tijdens de lunch gedronken, erg prettig.


4.65 sterren gebaseerd op 3 beoordelingen Uw review toevoegen