Macedonische rode wijnen

Macedonïe is één – zo niet dé –  van de oudste wijngebieden ter wereld. In de Romeinse tijd kwamen alle wijnen daar vandaan en toen Macedonië onderdeel was van Joegoslavië, was het gebied verantwoordelijk voor het overgrote deel van de wijnproductie. Het land is kleiner dan Nederland (ca 42.000 t.o.v. 25.000 km2) en heeft 2,7 miljoen inwoners. Er zijn zeven wijngebieden waarvan drie toonaangevend zijn: Osogovo, Vardar en Polog. Vardar is georganiseerd als een A.O.P. Macedonië is kandidaat-lid van de EU en valt binnen de EU kwalificaties in klimaatzône III C- b: mediterraan/continentaal. Aanzuren mag dus, chaptaliseren niet.

Het land telt 270 zonnedagen en een gemiddelde regenval van 500 tot 1700 mm per jaar. De gemiddelde hoogte van de wijngebieden is 650 meter wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de wijn voor wat betreft de zuren en daardoor de elegantie.

Macedonië heeft een omslag gemaakt van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Tijdens de communistische overheersing produceerde het gebied vooral bulkwijn. Nu stijgt het aandeel kwaliteitswijn. Er wordt grofweg 120 miljoen liter wijn gemaakt waarvan 35 miljoen flessen gebotteld zijn en deze vertegenwoordigen een waarde van 35 miljoen Euro. Veel bulkwijn wordt geëxporteerd naar Duitsland en veel gebottelde wijn naar Servië. Het land telt 33.500 hectares wijngaarden waarvan 30% is beplant met tafeldruiven. Van de druivenrassen is 50% rood en 50% wit, de belangrijkste druiven zijn voor rood Vranec (spreek uit vranets), Prokupec en wit Temjanika en Muscat. De gebruikelijke internationale rassen zijn ook aangeplant. Vranec betekent strong black en powerful horse (black stallion), in andere Balkan landen heet deze druif vranac. Vranec produceert wijnen met ouderdomspotentie en elegantie. Vranec laat zich goed blenden met andere rassen.

12 Producten

Macedonische rode wijnen

Macedonïe is één – zo niet dé –  van de oudste wijngebieden ter wereld. In de Romeinse tijd kwamen alle wijnen daar vandaan en toen Macedonië onderdeel was van Joegoslavië, was het gebied verantwoordelijk voor het overgrote deel van de wijnproductie. Het land is kleiner dan Nederland (ca 42.000 t.o.v. 25.000 km2) en heeft 2,7 miljoen inwoners. Er zijn zeven wijngebieden waarvan drie toonaangevend zijn: Osogovo, Vardar en Polog. Vardar is georganiseerd als een A.O.P. Macedonië is kandidaat-lid van de EU en valt binnen de EU kwalificaties in klimaatzône III C- b: mediterraan/continentaal. Aanzuren mag dus, chaptaliseren niet.

Het land telt 270 zonnedagen en een gemiddelde regenval van 500 tot 1700 mm per jaar. De gemiddelde hoogte van de wijngebieden is 650 meter wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de wijn voor wat betreft de zuren en daardoor de elegantie.

Macedonië heeft een omslag gemaakt van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Tijdens de communistische overheersing produceerde het gebied vooral bulkwijn. Nu stijgt het aandeel kwaliteitswijn. Er wordt grofweg 120 miljoen liter wijn gemaakt waarvan 35 miljoen flessen gebotteld zijn en deze vertegenwoordigen een waarde van 35 miljoen Euro. Veel bulkwijn wordt geëxporteerd naar Duitsland en veel gebottelde wijn naar Servië. Het land telt 33.500 hectares wijngaarden waarvan 30% is beplant met tafeldruiven. Van de druivenrassen is 50% rood en 50% wit, de belangrijkste druiven zijn voor rood Vranec (spreek uit vranets), Prokupec en wit Temjanika en Muscat. De gebruikelijke internationale rassen zijn ook aangeplant. Vranec betekent strong black en powerful horse (black stallion), in andere Balkan landen heet deze druif vranac. Vranec produceert wijnen met ouderdomspotentie en elegantie. Vranec laat zich goed blenden met andere rassen.