Fruitige, verfijnde, elegante Troisième Grand Cru Classé. Minder concentraat dan andere jaren, maar nog altijd bijzonder gebalanceerd en zeer verfijnd. Lees meer..
Deze stevige, rijke Troisième Cur (3e Cru) heeft zijn appellation ontvangen in 1855 toen de beste Bordeaux-wijnen werden geclassificeerd. Deze wijn werd in 2013 geassembleerd met 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en 5% Cabernet Franc druiven. Deze wijn rijpt gedurende 18 maanden op Franse eikenhouten vaten waarvan 60% nieuwe vaten. De omstandigheden in 2013 waren zeer uitdagend en hebben bij veel wijnhuizen voor problemen gezorgd, echter heeft Château Langoa Barton buiten een opoffering wat betreft kwantiteit een uitstekende wijn weten voort te brengen. In de neus biedt deze wijn duidelijk waarneembare tonen van zowel rood als zwart fruit dat doet denken aan onder meer rode bessen en cassis, een hint van viooltjes en kruidige accenten. Ook een licht gebrande ondertoon en subtiele hint van tabak zijn waarneembaar. De smaakbeleving biedt minder concentraat dan in andere jaren, maar tegelijkertijd bijzonder veel elegantie en verfijning. De sappige smaakbeleving wordt gedomineerd door het fruit dat aangevuld wordt door mooi geïntegreerde tannines. De afdronk is al even zo harmonieus met een voor het oogstjaar mooie lengte en subtiel karakter. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.
Het jaar 2013 spant de kroon uit drie opeenvolgende moeilijke oogstjaren. Het voorjaar en het begin van de groeiperiode waren één van de koudste en natste in meer dan 40 jaar. Gedurende het jaar zou het weer slecht blijven met diverse stormen en hagelbuien. Ook liet de zon zich zelden (voldoende) zien, waardoor menig wijnboer voor een grote uitdaging stond. Gedurende de zomer gaf een korte periode met mooi weer enige hoop, maar deze periode werd opgevolgd door flinke regenbuien eind September. Door de vele regenval werden de druiven vroeger geoogst en vond een intensieve selectie plaats op basis van kwaliteit. Veel wijnhuizen declassificeerden tot wel 70 procent van hun oogst.
De geschiedenis van Château Langoa Barton gaat terug tot 1722 toen Thomas Barton Ierland verruilde voor Frankrijk en in Bordeaux neerstreek. Hij zou later de beroemde négociant Barton & Guestier oprichten en zijn kleinzoon Hugh Barton stond aan de oorsprong van het uiteindelijke Château Langoa Barton toen hij Château Langoa in 1821 verwierf. Slechts enkele decennia later wordt het wijnhuis in 1855 bekroond tot Trosième Grand Cru Classé tijdens de classificatie van Bordeaux-wijnen in 1855. Het wijnhuis is tot op heden in bezit van dezelfde familie, wat voor grote domeinen in Bordeaux zéér uitzonderlijk is. Inmiddels staat Lilian Barton-Sartorius, de 9e generatie, aan het hoofd van het wijnhuis waarbij zij wordt ondersteund door haar kinderen. Door de generaties heen heeft men constant geïnvesteerd in het wijnhuis en haar faciliteiten waarbij meest recent in 2021 de kelders van het wijnhuis volledig zijn gerenoveerd om zo de wijnen in de best mogelijke omstandigheden te kunnen laten rijpen en de uitzonderlijke kwaliteit te kunnen blijven garanderen.
Fruitige, verfijnde, elegante Troisième Grand Cru Classé. Minder concentraat dan andere jaren, maa..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen