4e Grand Cru Margaux 2017 Château Prieuré-Lichine - Margaux, Frankrijk
49,95

4e Grand Cru Margaux 2017 Château Prieuré-Lichine - Margaux, Frankrijk

De wijn heeft een zeer diepe kleur gekregen met een verrassende concentratie door de Cabernet die zijn typerende kracht toonde en de Merlot die voor volume en een zachte textuur zorgt. ...Meer informatie

    Dit artikel is direct uit voorraad leverbaar!Deze Quatrième Cru (4e Cru) heeft zijn appellation in 1855 ontvangen toen de beste Bordeaux-wijnen werden geclassificeerd. Deze wijn werd in 2017 geassembleerd met 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot en 5% Petit Verdot druiven. Door het bijzondere en omgekeerde klimaat in 2017, was het resultaat van de oogst lange tijd onzeker. Uiteindelijk bleek dit lastige jaar te resulteren in een bijzonder mooie, diep paars-rood gekleurde wijn. In de neus biedt de wijn aroma's van zwarte bessen, bramen, mokka en kruiden. De Château Prieuré-Lichine is in 2017 rijp, krachtig en geconcentreerd door de Cabernet Sauvignon die zijn kracht ontzettend mooi heeft laten zien. De Merlot in deze assemblage is op zijn beurt verantwoordelijk voor de bijzonder zachte, aangename smaakbeleving. Duidelijke tonen van bosvruchten en kruiden komen terug in de smaak, maar ook een vleugje eikenhout door zijn houtrijping van 18 maanden, waarvan 50% op nieuw eikenhouten vaten en 50% op één maal eerder gebruikte vaten. Het bijzondere klimaat in 2011 heeft geresulteerd in een volle, krachtige, maar uiterst toegankelijke wijn. Deze wijn kan vanaf begin 2024 gedronken worden, maar heeft een bewaarpotentieel tot minimaal 2028. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.

Het klimaat in 2017 in Margaux kan het best omschreven worden als een complex jaar, waar men moeite had ermee om te gaan, aangezien het weerpatroon volledig 'omgekeerd' was. Door een tekort aan water in de bodem en een warme, droge lente, kreeg de groei van de druivenstruiken een boost waardoor de oogst dit jaar vroeg leek te vallen met een hoge opbrengst. Door een hittegolf in het weekend van 26 en 27 juni werd dit twijfelachtig met grote invloed op de Cabernet Sauvignon druiven, die minder bescherming van hun bladeren genoten tegen de hitte. Twee weken later sloeg het weer om naar koelere temperaturen en regenstormen. Uiteindelijk is de oogst 10 dagen eerder van start gegaan dan gebruikelijk. Door een zorgvuldige selectie van de druiven, werden alleen de beste druiven gebruikt voor de productie van deze bijzondere wijn. De uiteindelijk relatief laag uitvallende oogst, heeft geresulteerd in een diep gekleurde, geconcentreerde, krachtige, maar zachte wijn.

In 1951 werd het op dat moment bijna 400 jaar oude Château Prieuré-Cantenac overgenomen door Alexis Lichine, 'de Paus van de wijn', die twee jaar later zijn eigen naam gaf aan het Château. Met veel geduld en vastberadenheid, werd Château Prieuré-Lichine één van de pioniers van de wedergeboorte van Margaux door de toevoeging van nieuwe terroirs en wijngaarden aan het Château. Ook werd het Château volledig verbouwd en gemoderniseerd. In 1989 overlijd Alexis Lichine en wordt het wijnhuis overgenomen door de Ballande Groep, die ernaar streeft de kwaliteit van de wijnen constant te blijven verbeteren.

  • Kleur: Rood
  • Wijnstreek: Margaux - Bordeaux
  • Land: Frankrijk
  • Druivenras: Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot
  • Smaak: Krachtige, zachte rode wijn
  • Wijnhuis: Château Prieuré-Lichine
  • Houdbaarheid: Vele jaren
  • Serveertemperatuur: 18 - 20°C
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


H. Linsen Geplaatst op 24 Januari 2020 at 14:21

Gewoon omdat het kan op de vrijdagmiddag.


Thomson Geplaatst op 22 Oktober 2018 at 14:23

One of my favorits!


L. Demmens Geplaatst op 20 Juni 2018 at 11:02

Ik wist al dat 2011 een bijzonder jaar is geweest, maar dat het in Margaux zulke mooie wijnen heeft gegeven, dat had ik nog niet ervaren. TOPwijn dit!


5 sterren op basis van 3 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Door het gebruik van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Manage cookies