Menu
0
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.6!
Gratis verzending vanaf €99 incl. Track & Trace
Bestellen mogelijk vanaf 1 fles!
Bezoek ook onze winkel en ons proeflokaal

Wijn-spijs

Het klinkt lastig en ingewikkeld maar wanneer u eenmaal weet waar u rekening mee moet houden, blijkt het verrassend eenvoudig: wijn-spijs combinaties maken. Voor velen zijn diverse feestdagen/-momenten zoals het Kerstdiner, de Paasbrunch of Oud & Nieuw de ultieme gelegenheid om op zoek te gaan naar de mooiste wijn-spijs combinaties, maar natuurlijk kan dit de rest van het jaar ook nagestreefd worden. Eenmaal ontdekt hebbende wat de magie van een 'mariage parfait' kan zijn, weet u dat dit iedere maaltijd naar een geheel nieuw niveau zal tillen.


Hoe werkt het om een wijn-spijs combinatie maken?

Het belangrijkste om rekening mee te houden bij een wijn-spijs combinatie is dat het gerecht de wijn niet moet overstemmen of andersom, aangezien één van beide dan helaas verloren zal gaan. De wijnkeuze en het gerecht moeten elkaar complementeren en elkaars smaken benadrukken en wellicht zelfs versterken. Door bij verschillende gelegenheden een andere wijn bij hetzelfde gerecht te schenken, zult u bijvoorbeeld merken dat bij iedere wijn-spijs combinatie andere elementen van het gerecht benadrukt worden. Aan de hand van het meest dominante element van een gerecht bepaalt u uw wijnkeuze. Wanneer u een zalmfilet in de boter bakt en daarmee een vettige, filmende smaakbeleving creëert, combineert u dit het beste met een stevige, houtgerijpte witte wijn zoals de Nr. 22 Chardonnay / Viognier Réserve The Finest Grapes, de Terra Tangra Chardonnay Barrique of een klassieke witte Bourgogne. Wanneer u diezelfde zalmfilet bekleed met een kruidenkorst van groene kruiden zal de boventoon in uw gerecht gevoerd worden door het frisse element van deze kruiden en combineert u de zalmfilet het beste met een frisse, aromatische wijn zoals de Nr. 19 Côtes de Gascogne, de Riesling van Weingut Georg Gustav Huff, een heerlijke Oostenrijkse Grüner Veltliner of een knisperfrisse Sauvignon Blanc van Henri Bourgeois uit de Loire.


Graag zelf een wijn-spijs combinatie maken?

Natuurlijk heeft iedere regel zijn uitzondering, maar om zelf de perfecte wijn-spijs combinatie te maken kunt u een aantal basisregels/tips volgen die u een aardig eind op weg zullen helpen:

  • "If it grows together, it goes together." - In de meeste gevallen combineren wijnen uit een bepaalde streek uitstekend met de gerechten uit diezelfde streek. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke Albariño uit Rías Baixas, een kustgebied in het Noord-Westen van Spanje, in combinatie met oesters, mosselen, kreeft of andere schaal- en schelpdieren of een heerlijk zachte, rijpe Negroamaro uit Puglia, de hak van de laars van Italië, in combinatie met een stevige pasta.
  • Houd rekening met het gerecht - Dit klinkt natuurlijk als een logisch gegeven, maar is toch van ontzettend groot belang. Wanneer u een licht voorgerecht serveert combineert u deze het beste met een lichte, toegankelijke witte of rode wijn. Een wildschotel met diverse kruiden, groenten, een volle saus en diverse bijgerechten daarentegen, biedt aanzienlijk meer diepgang en dit wilt u ook nastreven in uw wijn. Ga in dit geval voor een volle, stevige, krachtige wijn die deze diepgang kan evenaren zoals de Appassimento Progetto uit Puglia, Italië.
  • Zorg voor een mooi evenwicht - Zoals u hierboven al las is de balans tussen wijn en spijs van groot belang. Wanneer het één het ander overheerst zal helaas de magie verloren gaan. Houd tijdens uw wijnkeuze rekening met de (overheersende) ingrediënten van uw gerecht en bepaal welk element u wilt benadrukken. Wanneer u bijvoorbeeld een mooi stuk zwaardvis serveert met een frisse citroensaus, vraagt dit om een frisse, elegante, sappige witte wijn zoals bijvoorbeeld de Château de Marsan Bordeaux Blanc uit Frankrijk. Een stevig kabeljauwhaasje met een krachtige dragonsaus daarentegen, vraagt om een volle, houtgerijpte witte wijn.
  • Rauw, gekookt, gestoomd, gebakken, gegrild, gerookt, of gefrituurd - Wellicht het belangrijkste aspect om rekening mee te houden is de bereiding van uw gerecht. Verschillende bereidingen van eenzelfde ingrediënt geven een verschillende smaak, denk bijvoorbeeld aan gekookte, gebakken of gegrilde groenten: drie verschillende bereidingen die ieder een andere smaak aan dezelfde groente meegeven en daarmee om een andere wijn vragen.
  • Balans of contrast - Het op elkaar afstemmen van specifieke smaken kan uiteraard op meerdere manieren en hangt volledig af van uw persoonlijke voorkeur. Enerzijds kan er gezocht worden naar balans: bijvoorbeeld een zoet gerecht met een (licht) zoete wijn of een frisse salade met azijndressing en een frisse witte wijn met zachte zuurtjes. Anderzijds kan contrast ook een uitstekende combinatie vormen. Zo vormt een (knisper)frisse witte wijn een mooie tegenhanger van gefrituurde (vis)gerechten en valt een kaasfondue aanzienlijk minder zwaar me een droge (en sappige) witte wijn dan met een volle, stevige witte wijn.

 

Zoals u leest, zijn er allerlei factoren om rekening mee te houden en diverse combinaties mogelijk bij ieder gerecht. In het onderstaande overzicht vindt u diverse gerechten met daarbij verschillende wijn-spijs suggesties waarvan wij uit ervaring weten dat zij een perfecte match vormen. Uiteraard staan wij ook te allen tijde voor u klaar om u een persoonlijk wijn-spijs advies te geven op basis van uw specifieke recept/gerecht en uw persoonlijke voorkeuren.

 

Het onderstaande overzicht zal steeds verder uitgebreid worden met onder meer seizoensgerechten/-producten. Mist u een gerecht? Laat het ons weten!

Lees meer
Lees minder
Door het gebruik van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Manage cookies

Op de hoogte blijven van wijnaanbiedingen, wijnproeverijen en het laatste wijnnieuws?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta