Asperges

Het Aspergeseizoen 2021 zal op 11 April officieel van start gaan en zal traditiegetrouw op 24 Juni eindigen. Echter zijn asperges door de verandering in temperaturen steeds eerder verkrijgbaar van Nederlandse bodem en liggen ze al sinds eind Februari in diverse boerderijwinkels. Dit betekent ook dat asperges dit jaar volop verkrijgbaar zijn voor de Paasdagen!

Alhoewel er voor witte en groene asperges talloze bereidingen mogelijk zijn waaronder frituren in loempiavellen, roerbakken bij vis of Aziatische gerechten, verwerken in een hartige taart/quiche, er een soep van maken, enzovoort, blijft de klassieke bereiding naar veler mening nog altijd het lekkerst: asperges met ham, ei, boter of Hollandaise saus en naar smaak gebakken of gekookte krieltjes en gegarneerd met peterselie of bieslook.

Er bestaan talloze recepten voor de bereiding van asperges en aangezien ieder recept anders smaakt, vraagt ieder recept om een ander glas wijn voor 'mariage parfait'. U vindt op deze pagina een toelichting op onze verschillende wijn-spijs combinaties met aspergewijnen uit diverse landen.

Klassieke bereiding van witte asperges
De klassieke bereiding met roomboter of Hollandaise saus geeft het gerecht een vettig, filmend mondgevoel en dit vraagt om een romige, zachte wijn. Hierbij is het van belang dat de wijn het gerecht niet overheerst en dus een elegante, klassieke stijl heeft, zoals onze Nr. 22 Chardonnay-Viognier The Finest Grapes of Le Chardonnay Barrique van Château de Gourgazaud. Beide wijnen zijn afkomstig uit het Zuiden van Frankrijk en zijn op hout gerijpt maar deze houttonen zijn een aanvulling op het rijpe, zachte fruit en overheersen daarmee hete gerecht niet, terwijl zij toch een filmend mondgevoel bieden. Heeft een écht volle, stevige, aromatische, duidelijk houtgerijpte wijn uw voorkeur, probeer dan eens de Pinot Blanc Réserve van Weingut Georg Gustvav Huff uit het Zuiden van Duitsland of de La Vigne de ma Mère van Château de Gourgazaud.

Niet hout-gerijpte alternatieven bij de klassieke bereiding van witte asperges
Mooie, niet hout-gerijpte combinaties met klassieke asperges zijn bijvoorbeeld de Pinot Grigio D.O.C. van Paladin uit het Noord-Oosten van Italië of de Weisser Burgunder trocken van Weingut Georg Gustav Huff uit het Zuiden van Duitsland. Deze beide wijnen bieden een aangename, frisse ondertoon maar bovenal rijp, zacht fruit en een zachte, ronde smaakbeleving waardoor zij uitstekend cobineren met de elegante smaak van asperges. Een minder voor de hand liggend, maar bijzonder mooi alternatief is de rijpe, zachte, ietwat vollere Godello Capricho van Bodegas y Viñedos Gancedo uit het Noord-Westen van Spanje of de rijpe, zachte, héél licht zoete Pinot Blanc van Domaine Rieflé uit de Elzas.

Frissere bereidingen van groene asperges
Een frissere bereiding van bijvoorbeeld groene asperges, al dan niet in een salade, vraagt ook om een frissere wijn. Al jaren is voor de frissere bereidingen onze Nr. 19 Côtes de Gascogne The Finest Grapes uit de Gascogne de absolute favoriet. Door zijn expressieve, frisse karakter van citrusfruit en grapefruit combineert hij uitstekend met de frisse, uitgesproken tonen van (een salade met) groene asperges. Verrassend genoeg combineert onze Nr. 19 Côtes de Gascogne ondanks zijn frisse tonen ook uitstekend met een klassieke bereiding van asperges! Alternatief kunt u bij een frissere bereiding ook kiezen voor de heerlijke Sancerre Cuvée Exceptionelle van Henri Bourgeois.

U vindt bovenstaande aspergewijnen op volgorde van schrijven in onderstaand overzicht. Mocht u toch graag een gratis persoonlijk advies ontvangen op basis van uw specifieke recept en/of smaak, neem dan gerust contact met ons op per e-mail of telefonisch.

10 Producten

Asperges

Het Aspergeseizoen 2021 zal op 11 April officieel van start gaan en zal traditiegetrouw op 24 Juni eindigen. Echter zijn asperges door de verandering in temperaturen steeds eerder verkrijgbaar van Nederlandse bodem en liggen ze al sinds eind Februari in diverse boerderijwinkels. Dit betekent ook dat asperges dit jaar volop verkrijgbaar zijn voor de Paasdagen!

Alhoewel er voor witte en groene asperges talloze bereidingen mogelijk zijn waaronder frituren in loempiavellen, roerbakken bij vis of Aziatische gerechten, verwerken in een hartige taart/quiche, er een soep van maken, enzovoort, blijft de klassieke bereiding naar veler mening nog altijd het lekkerst: asperges met ham, ei, boter of Hollandaise saus en naar smaak gebakken of gekookte krieltjes en gegarneerd met peterselie of bieslook.

Er bestaan talloze recepten voor de bereiding van asperges en aangezien ieder recept anders smaakt, vraagt ieder recept om een ander glas wijn voor 'mariage parfait'. U vindt op deze pagina een toelichting op onze verschillende wijn-spijs combinaties met aspergewijnen uit diverse landen.

Klassieke bereiding van witte asperges
De klassieke bereiding met roomboter of Hollandaise saus geeft het gerecht een vettig, filmend mondgevoel en dit vraagt om een romige, zachte wijn. Hierbij is het van belang dat de wijn het gerecht niet overheerst en dus een elegante, klassieke stijl heeft, zoals onze Nr. 22 Chardonnay-Viognier The Finest Grapes of Le Chardonnay Barrique van Château de Gourgazaud. Beide wijnen zijn afkomstig uit het Zuiden van Frankrijk en zijn op hout gerijpt maar deze houttonen zijn een aanvulling op het rijpe, zachte fruit en overheersen daarmee hete gerecht niet, terwijl zij toch een filmend mondgevoel bieden. Heeft een écht volle, stevige, aromatische, duidelijk houtgerijpte wijn uw voorkeur, probeer dan eens de Pinot Blanc Réserve van Weingut Georg Gustvav Huff uit het Zuiden van Duitsland of de La Vigne de ma Mère van Château de Gourgazaud.

Niet hout-gerijpte alternatieven bij de klassieke bereiding van witte asperges
Mooie, niet hout-gerijpte combinaties met klassieke asperges zijn bijvoorbeeld de Pinot Grigio D.O.C. van Paladin uit het Noord-Oosten van Italië of de Weisser Burgunder trocken van Weingut Georg Gustav Huff uit het Zuiden van Duitsland. Deze beide wijnen bieden een aangename, frisse ondertoon maar bovenal rijp, zacht fruit en een zachte, ronde smaakbeleving waardoor zij uitstekend cobineren met de elegante smaak van asperges. Een minder voor de hand liggend, maar bijzonder mooi alternatief is de rijpe, zachte, ietwat vollere Godello Capricho van Bodegas y Viñedos Gancedo uit het Noord-Westen van Spanje of de rijpe, zachte, héél licht zoete Pinot Blanc van Domaine Rieflé uit de Elzas.

Frissere bereidingen van groene asperges
Een frissere bereiding van bijvoorbeeld groene asperges, al dan niet in een salade, vraagt ook om een frissere wijn. Al jaren is voor de frissere bereidingen onze Nr. 19 Côtes de Gascogne The Finest Grapes uit de Gascogne de absolute favoriet. Door zijn expressieve, frisse karakter van citrusfruit en grapefruit combineert hij uitstekend met de frisse, uitgesproken tonen van (een salade met) groene asperges. Verrassend genoeg combineert onze Nr. 19 Côtes de Gascogne ondanks zijn frisse tonen ook uitstekend met een klassieke bereiding van asperges! Alternatief kunt u bij een frissere bereiding ook kiezen voor de heerlijke Sancerre Cuvée Exceptionelle van Henri Bourgeois.

U vindt bovenstaande aspergewijnen op volgorde van schrijven in onderstaand overzicht. Mocht u toch graag een gratis persoonlijk advies ontvangen op basis van uw specifieke recept en/of smaak, neem dan gerust contact met ons op per e-mail of telefonisch.