Chardonnay Méthode Ancienne 2017 Springfield Estate - Robertson Valley, Zuid-Afrika

Zeer bijzondere wijn uit 'De Nieuwe Wereld' die gemaakt wordt in stijl van 'De Oude Wereld'. Dat wil zeggen zonder wilde gisten en in dit geval ook zonder filteren. Dit geeft de wijn een bijzonder expressief karakter dat zeker het ontdekken waard is! ...Meer informatie

    Dit artikel is direct uit voorraad leverbaar!De naam van deze zeer bijzondere Chardonnay uit Zuid-Afrika (Méthode Ancienne) slaat terug op de 'oude stijl' van Bourgogne-wijnen. Waar bij het kleine broertje van deze wijn, de wilde gisten hun gang gaan en stempel drukken op de wijn, wordt bij deze wijn geen gebruik gemaakt van wilde gisten en wordt de wijn ook niet gefilterd, wat ongebruikelijk is in 'De Nieuwe Wereld'. Dit geeft de wijn een typerend en klassiek karakter dat zich langzaam ontwikkelt. Een andere belangrijke eigenschap van de wijn is de rijping 'sur lie' gedurende 12 maanden op eikenhouten vaten. Dit houdt in dat de wijn na het vergistingsproces nog 12 maanden doorrijpt op de "lie", de droesem die op de bodem van de roestvrijstalen vergistingstank ligt. In deze droesem zitten nog resten gisten en andere vaste stoffen die tijdens deze maanden gaan fermenteren en de wijn een vollere en complexere smaak geven.

Door het bijzonder proces van wijn maken dat voor deze wijn wordt gebruikt heeft de wijn een donkere, goudgele kleur en oogt de wijn troebel doordat deze niet is gefilterd. De volle neus biedt nuances van limoen, cointreau en sinaasappel. Ook in de rijke, volle smaak komen deze tonen van citrus terug en door de houtrijping geeft dit de wijn een erg bijzonder karakter. De wijn ontwikkelt zich ook in het glas nog, waardoor de neus na circa 10 minuten het beste tot zijn recht komt en aanzienlijk expressiever wordt. De afdronk houdt lang aan en laat een erg bijzondere indruk van de wijn achter. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 13 graden Celsius.

In het hart van de streek Robertson vinden we het dynamische familiebedrijf Springfield. Eigenaar is de familie Bruwer, vierde generatie wijnboeren en negende generatie nakomelingen uit een geslacht van Hugenoten. Op dit moment is de leiding van Springfield in handen van een broer en zus team: Abrie en Jeanette Bruwer, die net zo gepassioneerd zijn voor de wijn als de generaties voor hen. De rendementen zijn sterk beperkt om een hoge kwaliteit fruit te kunnen produceren, voor wijnen met veel diepte en structuur.

  • Kleur: Wit
  • Wijnstreek: Robertson Valley
  • Land: Zuid-Afrika
  • Druivenras: Chardonnay
  • Smaak: Volle, expressieve witte wijn
  • Wijnhuis: Springfield Estate
  • Houdbaarheid: Vele jaren
  • Serveertemperatuur: 13 - 14°C
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Toon van Hoof Geplaatst op 25 Mei 2019 at 11:45

echt een bijzonder glas wijn!!


Toon Geplaatst op 11 Augustus 2018 at 11:30

Net verrast door mijn collega’s met deze unieke ZuidAfrikaner. Volgens hen de absolute top, ben benieuwd.


Menno Salwijck Geplaatst op 28 Juli 2018 at 12:13

Niets teveel gezegd Vin Unique, dit is inderdaad net een top Bourgogne!


Thierry Geplaatst op 13 Juli 2018 at 15:33

Beautiful wine!


Leidsma Geplaatst op 15 Juni 2018 at 11:16

Wat een heerlijk glas wijn! Erg bijzonder door het niet filteren.. de Wild Yeast was al goed, maar dit is echt top!!


5 sterren gebaseerd op 5 beoordelingen Uw review toevoegen